Akıllı Fabrikalar için Robotlu Otomasyon
Değişen iş yapış şekillerinin hâkim olacağı bir dünyada üretim sektörünün geleceği klasik yapıdan çok farklı olacaktır. Alternatif malzemeler, hafifleme, ekoloji, tüketici eğilimleri, elektrikli araçlar vs. gibi sektör de yaşanan ve gittikçe temposunu arttıracak değişimler nedeni ile sektör rekabet gücünü arttırmak ve farklı yapılar oluşturmak zorundayız. Dünya pazarlarındaki üretim süreçlerinde önemli iyileştirmeler olması nedeni ile hem rekabet gücümüzü arttırmak hem de pazardaki yerimizi kaybetmemek için çalışma şekillerimizi değiştirmek zorundayız.
Dünyayı etkisi altına alan korona virüsü (Kovid-19) salgını ile birlikte Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren robotlu üretim, otomasyon ve uzaktan takip sistemleri çok daha fazla tartışılır hale geldi. Türkiye’nin bu konudaki yeterliliği henüz istenen seviyede olmasa da, uzaktan üretimin devamını sağlayan teknolojiler konusundaki birikimi her geçen gün artıyor.
Endüstriyel robotlu otomasyon uygulamaları özellikle seri üretim yapan işletmelerde başta kalite ve verimlilik olmak üzere büyük bir artış sağlamaktadır. Dolayısıyla da son yıllarda Dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da Robot ve CNC makinelerin bir arada çalışması yaygınlaşmaya başladı. Özellikle de takım tezgahlarına yükleme ve boşaltma uygulamalarında, otomasyon içinde zımpara, çapak alma, polisaj, kaynak, palet yükleme, paketleme gibi ağır ve özel proseslerde de kullanılmaktadır.
Robotlu otomasyon sistemlerine geçiş ile ;
- Firmanın mevcut İşçilik maliyetlerinin azalması
- Tehlikeli ve riskli yerlerde çalışanların güvenliğini arttırması
- Daha esnek bir üretim sistemi sağlaması
- Daha tutarlı bir kalite kontrol sağlaması
- Çıktı miktarını artırması
- Vasıflı işçilik sıkıntısını karşılayabilmesi
- Üç vardiya boyunca aralıksız çalışma kabiliyeti,
- İnsana göre daha fazla yük kaldırma kabiliyeti,
- Usandırıcı ve tekrarlı işlerde kolaylık ve yeterlilik sağlaması
- Kalite kontrol hatalarını minimuma indirmesi,
- Kendini hızla amorti etmesi,
- Yüksek hareket esnekliği sağlaması mümkün olur.
Robot konusunda sektörünün ileri gelen lider firmalarından www.tezmaksanakademi.com üzerinden ÜCRETSİZ olarak bugüne kadar yapılmış olan online robot eğitimlerini izleyebilir; önümüzdeki ay yapılacak olan robot eğitimlerini takip edebilirsiniz .