1. Anasayfa
  2. /
  3. Sektörden Haberler
  4. /
  5. Robotlu Otomasyon
  6. /
  7. AKILLI FABRİKALAR İÇİN ROBOTLU OTOMASYON

AKILLI FABRİKALAR İÇİN ROBOTLU OTOMASYON

Değişen iş yapış şekillerinin hakim olacağı bir dünyada üretim sektörünün geleceği klasik yapıdan çok farklı olacaktır. Alternatif malzemeler, hafifleme, ekoloji, tüketici eğilimleri, elektrikli araçlar vs. gibi sektör de yaşanan ve gittikçe temposunu arttıracak değişimler nedeni ile sektör rekabet gücünü artırmak ve farklı yapılar oluşturmak zorundayız. Dünya pazarlarındaki üretim süreçlerinde önemli iyileştirmeler olması nedeni ile hem rekabet gücümüzü artırmak hem de pazardaki yerimizi kaybetmemek için çalışma şekillerimizi değiştirmek zorundayız. Dolayısıyla değişen pazar yapısında rekabetçiliğin korunabilmesi, ihracatın artması için bugün dünya da kullanılan otomasyon, yapay zeka, veri analizleri ile üretim tesislerinde, yönetim, ölçüm, takip tasarım ve müşteri ilişkileri yöntemlerinin etkin kullanılması gerekir.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü (Kovid-19) salgını ile birlikte Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren robotlu üretim, otomasyon ve uzaktan takip sistemleri çok daha fazla tartışılır hale geldi. Türkiye’nin bu konudaki yeterliliği henüz istenen seviyede olmasa da, uzaktan üretimin devamını sağlayan teknolojiler konusundaki birikimi her geçen gün artıyor. Endüstriyel robotlu otomasyon uygulamaları özellikle seri üretim yapan işletmelerde başta kalite ve verimlilik olmak üzere büyük bir artış sağlamaktadır. Dolayısıyla da son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da Robot ve CNC makinaların bir arada çalışması yaygınlaşmaya başladı. Özellikle de takım tezgahlarına yükleme ve boşaltma uygulamalarında, otomasyon içinde zımpara, çapak alma, polisaj, kaynak, palet yükleme, paketleme gibi ağır ve özel proseslerde de kullanılmaktadır.

Robotlu otomasyon sistemlerine geçiş ile ;
1. Firmanın mevcut İşçilik maliyetlerinin azalması
2. Tehlikeli ve riskli yerlerde çalışanların güvenliğini arttırması
3. Daha esnek bir üretim sistemi sağlaması
4. Daha tutarlı bir kalite kontrol sağlaması
5. Çıktı miktarını artırması
6. Vasıflı işçilik sıkıntısını karşılayabilmesi
7. Üç vardiya boyunca aralıksız çalışma kabiliyeti,
8. İnsana göre daha fazla yük kaldırma kabiliyeti,
9. Usandırıcı ve tekrarlı işlerde kolaylık ve yeterlilik sağlaması
10. Kalite kontrol hatalarını minimuma indirmesi,
11. Kendini hızla amorti etmesi,
12. Yüksek hareket esnekliği sağlaması mümkün olur.

Robot operatörlerinden beklenen ise tüm değişkenliklere göre robot ve CNC takım tezgahı makinelerini tekrardan programlayacak becerilere sahip olması. Sanayide önemi hızla artacak olan bir diğer meslek ise ‘otomasyon danışmanlığı’ olacak. Bu iş kollarında aranan becerilere sahip olarak mezun olan her genç, çok kolay iş bulacak. Doğru donamlara sahip her robot operatörü ya da otomasyon danışmanı işletmelerin daha verimli çalışmasını sağlayacağı gibi daha hızlı robotlaşmasına da katkı sunacak. Tüm dünyada ve ülkemizde artık, robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümleri ve otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital alt yapıları oluşturan, bu konuda uzmanlaşan başka bir iş gücüne ihtiyaç olacak.

Bu İlanı Paylaş