1. Anasayfa
  2. /
  3. Sektörden Haberler
  4. /
  5. CNC
  6. /
  7. CNC TAKIM TEZGAHLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

CNC TAKIM TEZGAHLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Takım tezgahı, üzerine bağlanmış olan bir kesici takım yardımıyla iş parçası üzerinden talaş kaldırarak parça işlenmesini sağlayan tezgahlara denir. Bu tür tezgahlarda kesici takım dönerse iş parçası doğrusal hareket eder. Eğer iş parçası dönerse bu sefer kesici takım doğrusal hareket eder. Yani kısacası kesme işleminin gerçekleşebilmesi ve parça işlenmesi için kesici takım ve iş parçasından bir tanesi mutlaka dönmelidir. Takım tezgahları genellikle yapılan işlemlere göre isimlendirilirler. Örneğin, CNC Torna Tezgahı, CNC Taşlama Tezgahı, Matkap Tezgahı vb.

Takım tezgahlanın çalıştırılması için belirli bir mantıksal sıraya göre yazılmış alfa nümerik kodlara NC (Sayısal Denetim) programı denir. Takım tezgahına entegre edilmiş bir bilgisayar yardımıyla bu NC kodlanıp işletilmesine ise CNC (Bilgisayarlı Sayısal Denetim), tezgahlara da CNC takım tezgahları denir.(Şekil – 5) CNC Tezgahlarının Endüstride Kullanım Alanları
Günümüzde CNC takım tezgahları endüstrinin hemen hemen bütün alanlarında ve her türlü işin parça işlenmesi sürecinde kullanılmaktadır. Bu tezgahlar konvansiyonel takım tezgahlarında olduğu gibi yaptıkları işlere göre isimlendirilirler. Örneğin, CNC Torna, CNC işleme Merkezi, CNC Lazer Tezgahı, CNC Tel Erozyon Tezgahı, CNC Freze Tezgahı vb.

CNC Tezgah Seçimi Neden Önemlidir?
Günümüzde, imalatın her dalı ve aşamasında kullanılmakta olan CNC takım tezgahlarını (CNC Machine Tools) üreten firma sayısı oldukça fazladır. Buna paralel olarak aynı model tezgahların çok farklı özelliklere sahip versiyonları da her gecen gün CNC tezgah piyasasındaki yerini almaktadır. Bu nedenle özellikle bu tür ileri teknolojileri içeren tezgah ve sistemlerine yatırım yapmayı düşünen firma ya da şahısların çok detaylı ve titiz bir fizibilite çalışması yapmaları gerekir. Böylece işletmeleri için en uygun CNC tezgahını ancak bu şekilde seçebileceklerdir.

Bugüne kadar pek çok işletme bu konuda yeterli ön araştırma yapmadan bu tur yatırımlara girmiş ve malesef yanlış adım atmışlardır. Belki başlangıçta çok büyük zararlar yapmamış gibi görünmüşlerdir. Ancak en ciddi kayıpları, bu tezgahları rantabl şekilde kullanamamak boyutunda olmuştur. Tabiki bu durum işletmecilerin başlangıçta ilk yatırım esnasında cebinden çıkan para olarak algılanmadığı için CNC tezgahlarının verimli kullanılmaları hususu hep göz ardı edilmiştir.

CNC Tezgah Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
CNC tezgah ve sistemlerinin seçiminde göz önünde bulundurulması gereken hususları aşağıdaki başlıklar altında toplamak mümkündür.

– Öncelikle mevcut bir imalat varsa bu imalata, yoksa yapılması düşünülen imalatlara uygun bir tezgah seçilmelidir. Bazı işletme sahipleri belirli bir imalatları olmadığı için genel amaca yönelik tezgahları tercih etmektedir.
– İmalatı düşünülen parçaların çeşitliliği, sayısı, boyutsal hassasiyetleri.
– Özellikle çok miktarda alan ya da geometrileri oldukça karmaşık olan iş parçalarına göre tercih edilmelidir.;
– CNC tezgahının kalitesi, en son teknoloji ve yenilikleri içermelidir.
– Tezgah satıcısı firmanın eğitim, satış sonrası teknik destek, arıza ve bakım konularında yeterli kadroya sahip olması.
– Gerektiğinde yedek parça temini, servis ve bu tür desteklerdeki maliyetlerinin uygunluğu.
– Eksen sayıları doğru olarak belirlenmeli. CNC işleme merkezinin 3, 4 ya da 5 eksenli, CNC torna tezgahının 3 eksenli (C eksenli) olarak seçilmesi vb. çünkü yanlış olarak seçilen bir eksen CNC tezgahının maliyetini minimum %15-20 artırmaktadır.
– İmalat öncesi iş parçası simülasyonun 3D (üç boyutlu) yapılması.
– Programa her aşamada müdahale edilebilmesi, imalat suresinin programcıya bildirilmesi, manuel programlamada çevrim (Cycle) ve özel komutların kullanılabilmesi.
– İmalat esnasında çarpma, bindirme vb. durumlarda tezgaha ait güvenlik önlemlerinin olması. Herhangi bir çarpma ya da zorlama anında tezgahın tüm sistemi otomatik olarak durdurabilmelidir.
– Kesici takımın aşınma, körelme, kırılma vb. durumlarda operatör uyarılmalıdır.
– Operatör tezgahın kritik düğme ve butonlarına kolaylıkla müdahale edebilmeli.
– Tezgah kontrol ünitesi piyasada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir ünite olmalı.

Bu İlanı Paylaş