1. Anasayfa
  2. /
  3. Sektörden Haberler
  4. /
  5. CNC
  6. /
  7. CNC MAKİNA BAKIMI İPUÇLARI

CNC MAKİNA BAKIMI İPUÇLARI

CNC Makina Türlerinin Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık Bakımları:

İşletmelerin daha verimli çalışabilmeleri için, makine, tezgâh, takım ve aletlerin her zaman çalışmaya hazır olması ve arızalardan uzak durması gerekmektedir. Bu nedenle işletmeler, kullandıkları teknolojilerin periyodik bakım ve onarımını yaptırmalı ve arızaların önceden tespit edilip çözülmesine özen göstermeliler. Periyodik bakımla, işletmeler kullanılan teknolojilerin daha uzun ömürlü olması, üretim süreçlerini hızlandırılması ve verimli çalışmasını desteklemektedir.

Günlük Bakım

Günlük Bakım, bir tezgah üzerinde günlük çalışma bitiminde yapılan detaylı bir temizlik ve bakım sürecidir. Bunun amacı, tezgahın çalışmasının kesintisiz ve verimli bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Tezgahın günlük çalışması sonrası genel bakımı yapılmalıdır. Çalışma alanındaki talaşlar ve soğutucu atıkları titiz bir şekilde temizlenmelidir. Çalışmaya başlamadan önce, yağ seviyesi kontrol edilmeli ve eksiklik varsa, belirlenen yağ miktarına göre yağ eklenmelidir.

Makine kullanımı esnasında, ilk açılış işlemlerinde, 5 dakika boyunca spindle ve eksenlerin uygun bir şekilde ısıtılması önemlidir. Bu, makine için en uygun çalışma ortamını sağlar ve aynı zamanda makine parçalarının uzun vadeli kullanımını koruyabilmek için gereklidir.

Tezgahın kullanımı sonrası titiz bir şekilde temizlenmelidir. Bu sayede, daha sonra yapılacak işlemler için hazır ve uygun bir çalışma ortamı sağlar. Bitirilen işlem sonrasında, tabla yüzeyi titiz bir şekilde temizlenmelidir. Kızak yağlama haznesinin seviyesi de sık sık kontrol edilmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır. Eğer yağ pompası çalıştırılmamışsa, operasyona başlamadan önce manuel olarak yağlama yağı pompalanmalıdır. Her 5 dakikada bir, 3 ila 6 cc arasında yağ verme özelliğine sahip olan pompalar kullanılabilir. Böylece tezgahın çalışmasını düzgün bir şekilde sürdürmesini sağlar. Bu adımların takip edilmesi, tezgahın uzun vadeli kullanımı için gerekli olan bakımı sağlar ve işletmenin verimliliğini arttırır.

Aylık Bakım

Aylık Bakım, cnc tezgahının işlevselliğini ve verimliliğini sürdürmek için periyodik olarak yapılan bir bakımdır. Bu bakım, tezgahın bir aylık süre sonunda yapılan bakımdır. Aylık bakımda tezgah aksesuarları (avadanlıklar, takımlar) kontrol edilmeli, soğutma sıvısı değiştirilip ve itme milleri, takım magazini, sürgülü kapı kızakları ve yatakları yağlanmalıdır. Vantilatör motoru da kontrol edilip temizlenmelidir. Ayrıca, elektrik dolabında bulunan soğutucu fanlar ve spindle koniği kontrol edilmeli ve gerektiğinde temizlenmelidir. Elektrik dolabı üzerindeki filtreler de temizlenmeli ve hidrolik yağ seviyesi de kontrol edilmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır. Koniğe bakım yapılmadığı takdirde takımda salgı problemi ile karşılaşılır.

Altı Aylık Bakım; ise tezgahın altı aylık süre sonunda yapılan bakımdır. Altı aylık bakımda, durdurma şalteri ve acil kapama şalterinin (butonunun) fonksiyonu, koruma röle kontakları, hidrolik soğutucu madde ve yağlama sistemlerinin hortum bağlantıları kontrol edilir. Kabin içindeki kablo bağlantıları gevşemiş olup olmadığı da kontrol edilir. NC kontrol ünitesinin belleği barındıran bataryası durumu da kontrol edilir. Eğer batarya zayıf alarmı ekrana gelirse, NC ünitesi “READY” konumunda iken batarya değiştirilmelidir. Aksi halde, bellekteki veriler silinebilir.

Yıllık Bakım

Yıllık bakım, tezgahın bir yıl boyunca yapılan çalışması sonrasında yapılması gereken bir işlemdir. Her yıl, terazi 3 ay sonra ilk kurulumdan kontrol edilmeli ve soğutucu pompasının filtresi temizlenmelidir. Hareket kızaklarının aşınma durumu ve yağ tabakasının oluşumu kontrol edilmeli ve gerektiğinde ayarlanmalıdır. Tüm yağ keçelerinin iyi durumda olup olmadığını kontrol edilip incelenmeli ve kötü durumdaki keçeler değiştirilmelidir. Hareket sağlayan düzeneklerin dişli kayışlarının gevşemesi kontrol edilmeli ve gerektiğinde gerdirilmelidir. Ayrıca merkezi yağlama sistemi ve hidrolik sistemde yağ değişimi yapılmalıdır. Son olarak, hidrolik ünite açılarak hidrolik devredeki hava boşaltılmalı ve titreşim ve gürültü önlenmelidir.

Yapılacak olan günlük, haftalık, aylık, 6 aylık ve yıllık bakımlar sayesinde makinanın ömrü uzayacak ve iş verimi artacaktır. Özellikle zamanın her anının önemli olduğu şu dönemde insan gücünü minimumda tutarak teknolojinin faydalarından yararlanmak çok daha fazla kar sağlayacaktır. Bu kar yalnızca maliyet anlamında değil iş gücü, iş verimi ve zaman anlamında da olacaktır. CNC işleme tezgâhları, zaman ve yüksek verimi bir arada sunan güçlü makinalardır. Bakım ve onarımlarının zamanında yapılması pek çok bakımdan fayda sağlayacaktır.

CNC Makinelerinde Teknik Bakımın Detayları

CNC tezgahlarının beklenen performans ve verimi elde etmek, şu şartların kuralların yerine getirilmesi ve kurallara uyulması gerekir. Bunlar;

Tezgâhın performansının en iyi şekilde kullanılması için, kurulum yeri güneş ışığından ve ısından uzak ve havalandırmalı bir ortam olmalıdır.
Eğer bu doğal koşullar sağlanamazsa ortamın iklimlendirilmesi gerekir.
CNC tezgâhı vinç, elektrikli kaynak makinesi ve elektrik arkından uzak bir yerde bulunmalıdır.
Pres gibi diğer tezgahlarla birlikte kullanılmamalıdır.
İmaliçi tarafından önerilen yağların dışındaki yağlar kullanılmamalıdır.
İş parçası veya tezgâh kullanırken çarpmaktan kaçınılmalıdır.
İş tamamlandıktan sonra tezgâhın enerjisi kapatılmalı ve temizlenmelidir.
Ayar ve bakım işlemleri yapmadan önce “MACHINE LOCK” anahtarı kullanılmalıdır.
CNC Makinesi Bakımında Hangi Parçalar Kontrol Edilir?

Her bir iş yerindeki tezgah için, tezgah kullanım ve bakım kılavuzlarında önerilen veya bakım teknisyeni tarafından belirlenen bir bakım takvimi bulunması gereklidir. Bu takvim, periyodik bakımlar için tezgahın nerelerinin kontrol edileceğini belirler ve bu bilgi bir çizelge halinde sunulur.

Yağlama Sistemi

Tezgahın verimli ve uzun nir hizmet ömrüne sahip olması ve en iyi performansı göstermesi için, yağ miktarı ve günlük bakım işlerine özellikle dikkat edilmelidir. Tezgahın yağlanması gereken bölümlerinde, üretici firma tarafından önerilen veya benzer özelliklere sahip olan yağlar tercih edilmelidir.

Her gün, tezgahın kızakları ve vidalı millerindeki yağın durumu kontrol edilmeli ve herhangi bir yağlama sorunu belirtisi varsa, öncelikle yağ pompası, borular ve akış düzenleme üniteleri kontrol edilmelidir. Akış düzenleme üniteleri, tezgahın arkasındaki X ekseni besleme motorunun hemen üzerinde yer alan yağlama dağıtım panelindedir. Bunlardan her hangi birinde hasarlı birim bulunursa, hemen değiştirilmeli.Tozlu ve kirli yağlar sorun çıkarabilir. Bu durumda yağ tankının temizlenmesi gerekebilir. Böyle bir durumda yağ tankının temizlenmesi için aşağıdaki adımlar izlenmelidir.

Enerji kaynağını kapatın ve yağ tankı kapağını çıkarın.
Yağ tankını ve filtreyi mazotla iyice temizleyin.
Kapağı tekrar takın ve yağ tankına yeni yağlama yağı doldurun.
Hidrolik borulara manuel olarak yağlama yağı pompalayın.
Hidrolik üniteyi açarak havayı boşaltın ve titreşim ve gürültünün oluşmasını önleyin.

Bu İlanı Paylaş