ENDÜSTRİ 4.0 VE BAKIM

Kestirimci bakım Endüstri 4.0’ın uygulamalarından en önemlilerinden biridir. Kestirimci bakım “check-up ile göstergelere bakarak makinenin sağlığını anlamak ve buna göre düzeltici müdahale yapmaktır. Makinelerin sağlığını anlamak için çeşitli parametreler; titreşim, sıcaklık, nem, makine yağı içindeki metal partikülleri, basınç, gürültü, elektrik akım değerleri ölçülür. Ölçülen veriler incelenerek makinenin neresinde nasıl bir arıza olma olasılığı bulunduğu anlaşılabilir.

Cihaz/makinaların durumlarının sürekli izlenilmesi,
Kestirimci bakım,
Yedek parça stok maliyetinde azalma,
Ustaların kendi kanaatlerine göre değil, verilerle yönetilen işlemler,
Gerekli olan bakım, üretim, kalite bilgilerini toplayıp ileten sensörler,
Duruşların azalması,
Makina veya süreç aralarındaki stokların önlenilmesi,
Makina, malzeme ve insan verimliliğin artması,
Esnek ve kısa serili, üretim olanağı,
Değişik üretici firmaların makine ve sistemlerine tek veri toplama sistemine
Kestirimci Bakım Süreci
Makinalar üzerine takılmış olan sensörler veya daha sonra ölçümü istenen konu ile ilgili olarak takılan seyyar sensörler, WiFi ile ana bilgi toplama ünitesine bağlanmakta, ve sensörler, tesis çalışırken sürekli veri aktarmaya devam etmektedir.

Bu veriler uzaktan takip edilmekte ve daha önceden tespit edilmiş alt-üst kontrol limitleri içinde kalıp kalmadıkları kontrol edilmelidir.
Biriken veri hazinesi ile tehlikeli alt/üst kontrol limitleri ile eyleme geçme limitleri yeniden hesaplanıp, kullanılabilmektedir.
Gelen verilerin eyleme geçme limitlerine yaklaşması halinde, ilgili kişilerin tabletlerine durum ikazı şeklinde iletilmekte, ilgili bu verilere göre eylem şekline karar vermekte ve bakım planlanabilmektedir.
Bakım süreci tespit edilerek, üretim programı düzenlenebilir. Yedekler temin edildikten sonra, üretim süresi kaybedilmeden bakım yapılır.
Ancak bu işlemler ve verilerin ölçülüp, aktarılabilmesi için, firmanın mevcut ekipmanlarında da değişiklik yapması gerekmektedir.

Kestirimci Bakımın Faydaları kısaca özetlersek;

Ekipman Maliyeti; Kritik bir arıza nedeniyle tüm ekipmanın değiştirilmesi yerine, arıza öncesi yapılan bakımlar ile gerekli malzeme ve işçilik maliyetinin azaltılması.
İşçilik Maliyeti; Veri ile güçlendikçe, sadece değişmesi gereken/ bakımı yapılması gereken malzemelerin değişiminin yapılması.
Makine Çalışma Süresi; Duruşların sadece “planlı duruş” olarak şekillenmesi sayesinde, “Plansız duruşlardan işletmenizi koruma.
Güvenlik: Kestirimci Bakım ile potansiyel problemler ön görülerek, çalışanlar için daha güvenli bir çevre oluşturulur.
İşçilik Zamanı: Hataların tespiti ve düzeltilmesi için gerekli olan sürenin azaltılması.

Bu İlanı Paylaş