1. Anasayfa
  2. /
  3. Sektörden Haberler
  4. /
  5. Fason Üretim
  6. /
  7. FASON ÜRETİM İŞ HACMİNİZİ ARTIRIRKEN ENGELLERE TAKILMAYIN

FASON ÜRETİM İŞ HACMİNİZİ ARTIRIRKEN ENGELLERE TAKILMAYIN

Fason üretim günümüzde artık birçok işletme tarafından uygulanan bir üretim modeli olmuştur. Kuruluşlar büyüme modellerini uygularken fason üretim iş modelinin getirdiği faydalara şahit olmuşlardır. Ancak her iş modelinin sağladığı faydanın yanında barındırdığı riskler de mevcuttur. Fason iş verecek kuruluşlar bu riskleri en aza indirmek için iş verecekleri kuruluşlardan bir takım taleplerde bulunmaktadırlar.

Karşılıklı Güven Sağlamak

Fason iş verecek kuruluşların, işi yapacak olan kuruluşa güven duymak istemeleri çok doğaldır. Kalite, teslimat zamanları, fiyat istikrarı her iki taraf içinde çok önemli unsurlardır. Bu unsurların da bir seferliğine yerine getirilmesi değil sürdürülebilir olması esastır. Sürdürülebilirliğin en önemli anahtarı da bir sistem dahilinde işletmedeki tüm faaliyetleri yönetmektir. Bu aşamada farklı yönetim sistemlerini fason üretim yapacak kuruluşların devreye alması çok önemlidir.

Güven sağlamada en temel olan yönetim sistemi ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemidir. Bu yönetim sistemi kuruluşun sipariş yönetimini, ürün kalitesini, müşteri şikayetlerini, zamanında teslimatını, hataların tekrar etmeyecek şekilde çözülmesini güvence altına alan bir metodlar bütünüdür. Sistem konusunda en disiplinli olan Almanlar’ın ISO 9000ff olarak tabir ettikleri Türkçe’de ISO 9000 serisi standartları olarak tabir ettiğimiz bu seri standardın fason üretim yapacak kuruluşlar tarafından kullanılması çok önemlidir. ISO 9000 seri standartlarında 3 temel standart bulunmaktadır. Bunlar ISO 9000:2015, ISO 9001:2015 ve ISO 9004:2018’dir ve sadece ISO 9001:2015 işletmeler tarafından sertifika olarak alınabilir. ISO 9000:2015 Temel konuları anlatır ve sözlük niteliğindedir. ISO 9004:2018 ise bir kılavuzdur ve ISO 9001’de uygulanan faaliyetlerin daha ötesinde faaliyetler yapmak isteyen kuruluşlar tarafından kullanılabilir.

ISO 9001 Yeterli mi ?

Fason üretim yapmak isteyen kuruluşların Fason iş veren kuruluşlarda güven sağlamak için ISO 9001 sertifikasına sahip olması en temel başlangıç noktasıdır. Ama tabi ki sadece sertifika sahibi olmak bu güven için yeterli şart değildir. Bu sistemin tam anlamıyla ve eksiksiz tatbik ediliyor olması çok önemlidir. Bunun dışında Avrupa ve Amerika’da fason iş veren kuruluşlar aşağıdaki konularla ilgili yeni standartları fason üretim yapan işletmelerden istemektedirler;

Bu İlanı Paylaş