1. Anasayfa
  2. /
  3. Sektörden Haberler
  4. /
  5. Fason Üretim
  6. /
  7. FASON ÜRETİMİN RİSKLERİ VAR MIDIR?

FASON ÜRETİMİN RİSKLERİ VAR MIDIR?

Fason üretim modelini dış kaynak olarak kullanan firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Amaç ise genel maliyetleri düşürmek ve şirketlerin ürün tasarımı ve pazarlama gibi temel konulara odaklanmasına izin vermek.
Bu model rekabetçi sektörlerde, satışlarını arttırmak ve pazara sunma süresini kısaltmak isteyen şirketler için önemli bir stratejidir. Ancak bu fason iş verme modelinin de dış kaynak kullanan şirketler açısından bir takım riskleri mevcuttur .Bunlara kısaca göz atarsak;

Kontrolü Kaybetmek
Dış kaynak kullanımı, üretim sürecindeki bazı kontrol unsurlarını kaybetmek anlamına gelir. Bunun şirket için aşağıdaki gibi sonuçları vardır.
Üretim teknikleri ile ilgili kritik bilgi ve becerilerin kaybı. Düşük kaliteli veya şüpheli malzemelerle ilgili tedarik zinciri sorunları (çatışan mineraller gibi).Sözleşmeli imalatçının tesisinde, maliyetleri artırabilecek ve üretim programlarını uzatabilecek sorunlara karşı artan güvenlik açığı.

Kalite sorunları
Üretim süreçlerinde dış kaynak kullanımının en büyük riski, bitmiş ürünün kalitesi üzerinde de fason iş verenin kontrolünü kaybetmesidir. Kalite sorunları tüketicilerin sağlığını tehdit edebileceği için (ve nihayetinde dış kaynak şirketinin itibarına zarar verebileceği) için önemli bir husustur.

Rekabet
Rekabet bir başka büyük risktir. Birçok şirketin gördüğü gibi, sözleşmeli üreticilere fikri mülkiyete erişim izni vermek sadece sırları rakiplere sızdırmaktan ibaret değildir; sözleşmeli üreticinin kendisi de rakibiniz olabilir.

Yeni Ürün Tanıtımı (NPI)
Pazara yeni bir ürün sunarken, fason iş alan firmaya doğru gereksinimleri ve beklentileri karşılayan iyi bir iş planı hazırlamaları gerekir. Bunun nedeni, yeni ürünlerin genellikle birkaç bileşen ve alt montaj içermesi ve tabiri caizse pek çok hareketli parçaya sahip birden çok alt projeye yol açmasıdır. Son dakika tasarım değişiklikleri, üretim gecikmeleri ve maliyet aşımlarının tümü, ürün sunumunuzu baltalayabilir ve yatırımınızı (ve fason üreticiyle olan ilişkinizi) riske atabilir.

Bu İlanı Paylaş