1. Anasayfa
  2. /
  3. Sektörden Haberler
  4. /
  5. Basında Parkurda
  6. /
  7. Genel Müdürümüz Hakan AYDOĞDU, A Para TV de Kobi Platformu’nun Canlı Yayın Konuğu Oldu

Genel Müdürümüz Hakan AYDOĞDU, A Para TV de Kobi Platformu’nun Canlı Yayın Konuğu Oldu

Türkiye’nin ilk CNC dijital platformu parkurda.com imalat sanayiine yaptığı katkılarla dikkat çekiyor. Merve Tepe’nin sunuculuğunu üstlendiği Apara TV’de yayınlanan Kobi Platformu programında konuşan Aydoğdu, döviz kurundaki yükselişin bir sonucu olarak Türkiye’nin Avrupa ve Amerika için yeni üretim üssü haline geldiğini belirterek, yurt dışından ülkemizde üretim yaptırmak isteyen yatırımcıyı yerli tedarikçilerle buluşturacak yepyeni bir platform olan parkurda.com’u anlattı.

Program sunucu Merve Tepe’nin bu dönemde sanayicinin daha fazla bir arada çalışması için Tezmaksan olarak bir iş platformu hayata geçirdiniz. Nedir bunun ayrıntıları ne hedefliyorsunuz sorusu üzerine platformu anlatan Aydoğdu, parkurda.com ve sektörümüze kattıklarıyla ilgili şöyle konuştu:

Parkurda.com, talaşlı imalat konusunda fason iş vermek isteyen firmalarla fason iş yapmak isteyen firmaların buluştuğu bir paylaşım platformu. Özellikle pandemi döneminde tedarik zincirleri kırıldığı için iş yapım şekilleri epey değişti. Bir yanda makinası atıl durumda olan firmalar varken, bir yandan da çok sipariş almış ama yatırım yapmakta sıkıntı çeken firmalar var. Bu firmaları buluşturacak bir platform olarak da açıldı parkurda. Bu proje 3 yıldır üzerinde çalıştığımız bir konu aslında. Pandemiyle birlikte hayata geçirme sürecimiz hızlandı. Döviz kurlarındaki artış, faizlerdeki yükseklik sebebiyle insanlar yatırım yapmaktan çekiniyor. Bu durumda bahsettiğim gibi iş yapmak isteyen, elinde iş olan ama yatırım yapmak istemeyen firmalar hali hazırda elinde makinesi olan, kapasite boşluğu firmalarla buluşuyorlar.

Parkurda.com Sayesinde İşleri Açılan Firmaların Makine Kiralama Talepleri de Artmaya Başladı

Parkurda.com’la birlikte çok güzel başarı hikayelerine şahit olduklarını aktaran Tezmaksan Genel Müdürü Aydoğdu, Parkurda’ya ilan yükleyip iş alan firmaların yoğunlaşan işleri sonucunda makine kiralama talebinde de artış yaşadıklarını ifade etti. Aydoğdu, önünü göremeyen yatırımcılar için makine kiralamanın uygun bir alternatif haline geldiğini kaydetti.

Parkurda, İkinci Fazda Sektörün Nitelikli Ara Eleman Talebine Cevap Verecek

Parkurda.com’un sektöre avantajlarını aktaran Aydoğdu, Parkurda’nın ikinci faz olarak da yine sanayicilerimizin en çok şikayet ettiği nitelikli ara eleman problemine çare olacağını müjdeledi. “İkinci faz sonunda operatörler, parkurda.com üzerinden kendi ikametine en yakın işleri görüntüleyebilecekler; veya firmalar insan kaynakları ihtiyacı olan operatörleri görüntüleyebilecekler.”;

Talaşlı İmalattaki Gücümüz parkurda.com Sayesinde Yurt Dışında da Değerlenecek

Türkiye’nin talaşlı imalatdaki üretim gücünü parkurda.com ile yurtdışına açmayı planladıklarını da belirten Aydoğdu, parkurda.com’un ihracata yapacağı katkıyı şu şekilde anlattı; “parkurda.com ’un dil entegrasyonu bitmek üzere. Önümüzdeki Ocak ayında Amerika ve Avrupa’da platformu açacağız. Bu da Türkiye’ye avantaj sağlayacak. Özellikle otomotiv ve savunma sanayinde çok tecrübe kazanmış Kobilerimiz var ve fiyat olarak Avrupalı rakiplerine göre çok daha cazipler. Kobilerimizi parkurda.com üzerinden yurt dışındaki firmalarla buluşturacağız. En azından Türkiye’nin ihracatına da bu şekilde bir katkı sağlamayı planlıyoruz.”

Yurt dışı firmaları ile Kobilerimizin buluşması fikrinin önemine değinen program sunucusu Merve Tepe’nin “Peki burada KOBİ’lere özel bir çalışmanız var. Bu aslında önemli. Bunu biraz anlatmanızı isterim. Yani bu dönemde özellikle finansmana erişim noktasında sıkıntı yaşayan ya da makine tedarikinde sıkıntı yaşayan KOBİ’ler için nasıl bir avantaj sunuyorsunuz?” sorusuna Aydoğdu şöyle cevap verdi:

“Parkurda dediğimiz bu platformda insanlar üretim kapasiteleriyle ilgili bilgiyi sisteme yüklüyorlar. İş yaptırmak isteyen firmalar da bir şekilde burada bir ilan çıkıyorlar. parkurda sistemi sayesinde firmalar, tedarik zincirinde oluşan sıkıntılardan dolayı firmaların yurt dışından tedarik ettiği birçok parça aslında yanı başındaki komşusu tarafından üretilebildiğini görüyor parkuda sistemi içerisinde. Bu şekilde boş kapasiteleri dolu hale getiriyoruz. Yani bir tarafta iş var ancak yatırım yapılması gerekiyor. Bir tarafta da makine var ama iş arıyor. Bunların buluştuğu çok güzel bir platform.”

Otomotiv ve Savunma Sanayii’nin üretimi Uzakdoğu’dan Türkiye’ye Kayıyor

Merve Tepe’nin, Sanayicinin yeni dönem hedeflerini nasıl görüyorsunuz? Bu şartlarda sene sonuna baktığımızda siz Tezmaksan olarak bu yılı nasıl geçirdiniz? Bu yılki sanayi büyümesini nasıl görüyorsunuz? sorusuna ise Aydoğdu, pandeminin Türkiye için bir fırsata dönüştüğünü ifade ederek, özellikle otomotiv yan sanayii ve savunma sanayinde birçok Avrupalı firma Çin’den, Uzakdoğu’dan yaptığı tedariği Türkiye’ye kaydırdığının altını çizdi. Dövizdeki artışın bir şekilde Türkiye’nin işçilik gücünü ucuzlattığını belirten Aydoğdu, Türkiye’de bir önceki yıla göre dolar bazında yatırımların yüzde 35 arttığını kaydetti.

Hakan Aydoğdu sözlerine şöyle devam etti “Yatırımlardaki bu artış çok iyi bir görüntü. Önümüzdeki dönemde bunun devam edeceğini düşünüyoruz. Sadece otomotiv ve savunma sanayii değil kalıpçılık, genel makine imalatı gibi işlerde de Türkiye’ye bir kayma var. Tabii bunun bir şekilde işten geçmesi de gerekiyor. Türkiye’de bir şekilde hızlı bir şekilde otomasyona ve robota dönüşmesi gerekiyor. Çünkü Avrupa’da ve Amerika’da bir içe dönüş başladı üretimde. Çünkü işçilikten kaçınmak için insanlar, robotlar olmaya, otomasyona dönüşüyor. Pandemi süresince Türkiye’de bu talepler 4 kat artmış oldu. Ama yatırım konusunda bunun tam realize olduğunu göremedik. Önümüzdeki yıldan itibaren de Kobi’lerin hızlıca robotlaşmaya ve otomasyona dönmesi lazım.

Robotlu Otomasyon Hizmetlerimizi Dünya’ya Açacağız

“Sizin kendi özelinizde gelecek dönem için hedefleriniz neler? Var mı yeni yatırımlar ve bunun istihdama katkısı ne olacak?” sorusuyla Tezmaksan özelindeki yatırım hedeflerini soran Merve Tepe’ye Hakan Aydoğdu şöyle yanıt verdi:

“Robotlu otomasyon yatırım yaptığımız bir sistem. Bunu 2023 yılı itibariyle dünyaya açmayı planlıyoruz. Bu şekilde Türkiye’nin ihracat katkısı almasını düşünüyoruz. Robotlu otomasyon’daki taleplere artıştan dolayı geçtiğimiz 3 ay öncesinde yeni bir fabrika kurduk ve burada üretimi artırmayı planlıyoruz. Kendi geliştirmiş olduğumuz bir yazılımımız var, Uzaktan makine takibi, fabrika takibi “kapasitematik” de yapay zekâyı eklemek ve onu da yurt dışına açmayı planlıyoruz önümüzdeki 2021 yılı içerisinde.

“Sanayi büyümesinde 2021’e de nasıl görüyorsunuz? Bu dönemde özellikle sahada şu an itibariyle Çin’den kayan üretimin Türkiye’ye biraz daha döndüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bu yatırımlar özellikle salgının etkisinin azalması ile artacak mı? 2021 yılında biz sanayi büyümesinin devam ettiğini görecek miyiz?” sorusuna ise Hakan Aydoğdu, “Sanayideki büyümenin devam edecek. Çünkü dediğim gibi bu tedarik zincirlerinin yeniden kurulması çok zor. Yani tekrar Uzakdoğu’ya kayma gibi öngörümüz yok. Türkiye bu konuda fazlasıyla avantajlı. Coğrafi olarak hem Avrupa ya Amerika ihracat konusunda. Bu yatırımların artacağını, sanayideki büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz.” Diye yanıtladı.

Bu İlanı Paylaş