1. Anasayfa
  2. /
  3. Sektörden Haberler
  4. /
  5. Basında Parkurda
  6. /
  7. Genel Müdürümüz Hakan Aydoğdu Bloomberg HT’de yayınlanan Günden kalanlar programının Konuğu Oldu

Genel Müdürümüz Hakan Aydoğdu Bloomberg HT’de yayınlanan Günden kalanlar programının Konuğu Oldu

Bloomberg HT’de yayınlanan Günden Kalanlar programına konuk olarak, İmalat sektörüne dair değerlendirmelerde bulunan Genel Müdürü’müz Hakan Aydoğdu, pandemiyle birlikte 3.çeyrekte takım tezgahları kullanımının %20 arttığını belirtti. Makine sektörü içerisinde takım tezgahları sektörünün stratejik öneme sahip olduğunun altını çizen Aydoğdu, pandemide uzak doğu ve Çin’e karşı oluşan antipatiyle imalat talebinin Türkiye’ye de kaymaya başladığını belirterek buna paralel takım tezgahı talebinin ülkemizde de artış gösterdiğinin altını çizdi.

Pandemiye Rağmen Son 15 Yılın Rekor Takım Tezgahı Satışları Gerçekleşti

Tüm sektörlerde üretimin ana girdi maddesi takım tezgahları olduğunu hatırlatan Aydoğdu, takım tezgahları kullanımı endeksinin önemine vurgu yaparak, “İthal edilsin ya da yerli üretilsin her takım tezgahı kurulduğunda size istihdam sağlar, üretim sağlar, ihraç sağlar. Dolayısıyla takım tezgâhları kullanım değerleri gelişmiş ülkeler için çok önemli, çok kıymetli bir değerdir. Türkiye’de üçüncü çeyrekte yüzde 20 takım tezgahları kullanımı arttı. Bunun birçok sebebi vardı. Üretimde özellikle sanayi üretimi, tedarik zincirleri kırıldığı, içeri elçiliğe karşı oluşan antipati ve lojistik kısmında gelişen problemlerden dolayı Türkiye’ye bir artı olarak döndü. Dolayısıyla Türkiye’de ihracat yapan otomotiv yan sanayi, savunma sanayi, kalıp sanayiye, makine sanayi, beyaz eşya sanayi üretiminde özellikle üçüncü çeyrekte gördüğümüz çok ciddi bir üretim artışı var. Bu da firmaları yatırıma teşvik etti. Sonuç olarak da, takım tezgahların son 15 yılın rekoru diyebileceğimiz makine satışları oldu. Dördüncü çeyrekte de bu artış seyri devam ediyor. Her ne kadar olumsuz koşullar olsa bile firmalar bir şekilde sipariş çok aldıkları için üretime ve yatırıma devam etmek zorundalar. Dolayısıyla makine sektöründe sadece takım tezgahlarını ayrıştıracak olursak-ki üretimin temeli deriz biz ona -işler çok iyi gidiyor diyebiliriz.” Şeklinde konuştu.

“Hiçbir Zaman Maliyeti Kısma Yöntemine Başvurmadık”

Yayında Tezmaksan’ın sürdürülebilirlik politikası kapsamındaki yatırımlardan da bahseden Hakan Aydoğdu, Tezmaksan ’ın sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusundaki yatırımlarından bahsetti. Hiçbir zaman maliyet kısma yöntemine gitmediklerinin vurgulayan Hakan Aydoğdu, aksine yeni yatırımlara girdiklerini hatırlattı. Aydoğdu konula ilgili şöyle konuştu: “Fabrikaların uzaktan takibi ve analizi ile ilgili ki biz buna makinaların zoomu diyoruz-konusunu inanılmaz geliştirdik. Bu konuda yatırıma devam ediyoruz ve piyasadan konuyla ilgili çok fazla talep görüyoruz. Diğer yatırımımız ise, firmaların finansmana ulaşamadığı noktalarda biz Tezmaksan olarak elimizi taşın altına koyduk ve Makine kiralama sistemini getirdik. Firmalar yatırım yapamadığı yerlerde makine kiralayarak proje alabilirler ve işlemi devam edebilirler. Bir diğer önemli yatırımımız özellikle endüstri 4 0’da karalı Fabrikaların konuşulduğu durumda Türkiye’nin üretim ve rekabet gücünün artırılabilmesi için geliştirmesi gereken robotlu otomasyon sistemleri ilgili yeni bir fabrika kurduk ve 2 milyon dolara yakın bir yatırım yaptık. “

Pandemi de Yıldızı Parlayan Yatırımımız parkurda.com

Tezmaksan yatırımlarında en yenisi ve çok kısa bir sürede binlerce üyeye ulaşan parkurda.com ’a da değinen Hakan Aydoğdu, parkurda.com ’un pandemi de yıldızı parlayan Tezmaksan yatırımı olduğunu anlattı. Aydoğdu, parkurda.com için şunları söyledi:

“Parkurda.com makine paylaşım platformu. Türkiye’de onlarca, belki yüzlerce makine atıl durumda. Pandemiden dolayı işini kaybetmiş birçok firma var. Öte yandan birçok proje almış ancak maliyet sebebiyle yatırım yapmaktan çekinen firma da mevcut. Parkurda.com bu firmaları buluşturduğumuz yepyeni bir B2B platform.. Türkiye’nin verimliliğini artıracak, iş kaybetmiş, siparişi azalmış firmalara da birçok firmayla, paydaşla tanışma imkanı sağlayan yepyeni bir iş ağı. Parkurda.com’u 2 ay önce açtık. Şu ana kadar 3 bine yakın üyesi oldu.

Şu Anki Koşullarda Maliyeti Düşürerek Ayakta Kalınamaz

Parkurda.com ’un avantajlarına değinmek gerekirse; Dediğim gibi firmalar şu anda maliyeti düşürerek ayakta kalamazlar. Yeni yeni yatırımlar, yeni yeni fırsatlar kovalamak zorunda. Burada da aslında bunun için çok önemli bir fırsat. Makineniz olmayabilir, bir prototipin ihtiyacınız olabilir. Bunun için parkurda’yı kullanabilirsiniz. Yakaladığımız başarı hikayelerine bakıyoruz. Merzifon’dan bir firma Ankara’dan bir firma ile anlaşabilmiş. Konya’da bir firma yurt dışından tedarik ettiği bir parçayı halbuki yanıbaşında bir firmada bulabiliyormuş. Bunu gibi fırsatların yakalanması parkurda.com sayesinde gerçekleşti.

2021’de Yurt Dışında da Faaliyete Başlıyor

Parkurda.com ’u önümüzdeki yılın ilk aylarında dil entegrasyonunu tamamlayarak, hem Avrupa’ya hem de Amerika’ya açmayı planlıyoruz. Böylece Türkiye’nin talaşlı imalat konusundaki firmalarımızın ihracat fırsatları kovalaması sağlayacağız.

Takım Tezgahları Sektöründe Dönüşümü yakalayana İstihdam Sorunu Yok

Programda gelen istihdam ve asgari ücret nasıl belirlenmeli sorusuna Hakan Aydoğdu şöyle cevap verdi: “Aslında hep bahsettiğimiz bir konu var. Takım tezgahlarında istihdam sorunu yok. Asgari ücretle çalışan aslında hiç kimse yok. Özellikle talaşlı imalattan bahsediyorum. Aranan elemanların olduğu kısım burası. Yani insanların bir şekilde acaba bu noktada ben takım tezgâhları konusunda iş bulabilir miyim kısmına bakmalı. Ve burası nitelikli insanların arandığı yer olmakla beraber aslında birçok başarı hikayesi olan meslek lisesi mezunu olmamış bir insanın 3 aylık bir eğitim alarak bir CNC tezgah operatörü olduğu bir sektörden bahsediyorum size. Dolayısıyla aslında bir fırsat olabilir. Birçok insan için asgari ücret konusunda da- özellikle kendi sektörü için bahsedeceğim- Asgari ücretle çalışan insanların kol gücüne dayanan kısımlar var.

Burada asıl robotik sistemlerle de biz bunu bertaraf ediyoruz. İnsanların gelecekte aslında bu sektörde yerlerinin olmadığını bugünden anlamaları gerekiyor. Bizim robot sistemler de makine programlama, robot programlama eğitimlerimiz sürüyor. Yani Tezmaksan Akademi bünyesinde biz insanlara verdiğimiz 3 aylık eğitimler sonrası 6 ayda çok iyi noktalara gelebilen örneklerle karşılaşıyoruz. Makine sektörü, imalat sektörü çalışanlarının robot teknolojileri, teknik ve programlama noktasında kendilerini yönlendirmeleri geleceklerini buna göre kurgulamaları gerekiyor.”

Bu İlanı Paylaş